3

DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ

Foto: Alena Hrbková

DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ

5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku

 

1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
1 cibule nakrájená najemno
1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě
½ lžičky mletého kmínu
čerstvě mletý pepř
zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
1,5 litru vody
1 lžička soli
1 lžíce umeocta

POSTUP

1/ Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.

2/ Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.

3/ Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.

4/ Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí).

5/ Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.

6/ Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná (nebo rozmixujte). Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.

Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz