-
Zář 27 2017 SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT
SABDŽÍ Z DÝNĚ A BÍLÝCH FAZOLÍ – GARY WRIGHT
5 porcí/ bez lepku/ vegan
750g dýně (oloupané a bez dužiny)
200g žluté čočky mungo
200g máslových fazolí (24 hodin předem namočených ve vodě)
200g rajčat (bez slupky)
250ml kokosového mléka
100g nasekaného pórku
10g zázvoru (jemně nakrájeného)
1 lžička třtinového cukru (kolik)?
1/2 svazku koriandru (s kořeny)
2 lžičky ghee (nebo kokosového oleje pro vegany)
1 limetka
himalájská sůlKoření semínka
2 lžičky kmínu
2 lžičky fenyklu
2 lžičky koriandru
2 lžičky černých hořčičných semen
1/2 lžičky pískavice řecké seno
1/2 lžičky černého pepřeKoření lístky
limetové listy (murraya counigii)Práškové koření
2 lžičky koriandru
3 lžičky kurkumy
1 lžička římského kmína
2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky bílého pepře
Špetka ajúrvédského koření asaphoetidaPostup:
1/ Na ghee nebo kokosovém oleji opečte dýni dokud nezměkne a dejte ji stranou. Uvařte žlutou čočku mungo a přidejte 1 lžičku kurkumy a špetku ajúrvédského koření asaphoetida, na konci přidejte špetku soli, uvařte do měkka a dejte ji stranou. Uvařte máslové fazole (které jste 24 hodin předtím namočili do vody), uvařte do měkka a dejte je stranou.
2/ V horké pánvi osmahněte všechna semínková koření kromě černých hořčičných semen. Zahřejte je, dokud semínka mírně nezhnědnou, vyjměte je ven a rozemlete je v hmoždýři. Poté znovu pánev zahřejte a přidejte ghee (nebo kokosový olej) a přidejte černá hořčičná semínka, přidejte asaphoetida a limetové listy, osmahněte je, dokud nezačnou pukat, a přidejte zbytek semínek z hmoždýře. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a špetku himalájské soli, 1 lžičku třtinového cukru. Cukr restujte dokud nezhnědne, přidejte nakrájený zázvor a kořeny koriandru. Jakmile zezlátnou vsypte do pánve všechno práškové koření, usmažte, dokud z celé směsi nebude suchá pasta a poté přidejte nakrájená rajčata bez slupky, přijdejte trochu vody a restujte dokud rajčata nezměknou.
2) V další pánvi smíchejte dýni a žlutou čočku mungo spolu s kokosovým mlékem, textura je na vás. Dávám přednost smíchat se směsí polovinu dýně a poté přidat několik kousků dýně až nakonec do celé směsi. Přidejte obsah této pánve do rajčatové báze spolu s máslovými fazolemi, vařte dalších 5 minut, přidejte nakrájené lístky koriandru a půlku šťávy z limetky. Zamíchejte a můžete servírovat. Na závěr můžete sabdží pokapat kokosovým mlékem. Podávat jej můžete jako polévku nebo přílohu.
Více o ajúrvédských snídaních a večeřích Garyho Wrighta na: http://www.ayurvedicbreakfast.cz/
-
Zář 20 2017 PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ
Foto: Alena Hrbková
PODZIMNÍ SALÁT S PEČENOU ZELENINOU – HANKA ZEMANOVÁ
4 porce / vegan / bez lepku
500 g očištěné dýně Hokkaidó
250 g cibule, ideálně červené
250 g pastiňáku
50 ml olivového oleje
5 prolisovaných stroužků česneku
2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
troška tymiánu
miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechyzálivka na salát:
8 lžic olivového oleje
2 lžíce umeocta
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
1 lžička celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny nebo www.probio.cz)POSTUP
1/ Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.
2/ Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
3/ Mezi pečením si připravte salát, který ještě v podzimních měsících příroda nabízí. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.
4/ Saláty omyjte a vysušte v sušičce na saláty. Vysušení listových salátů je moc důležitý krok na cestě k dobrému listovému salátu s olejovou zálivkou.
5/ Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
6/Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.
Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz
-
Zář 20 2017 BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ
Foto: Alena Hrbková
BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ
4 porce / bez lepku
250 g uvařené cizrny (nebo 1 plechovka sterilované biocizrny)
2 bio hovězí bujóny nebo silný hovězí vývar z biomasa a kostí
2 lžíce přepuštěného másla (tzv. ghíčka)
1 bio cibule
4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
300 g bílého bio zelí, nakrájeného na větší nudličky
500 g syrové červené bio řepy, nakrájené na kostky (velikost příjemná do pusy)
1 bio mrkev (cca 50–100 g), nakrájená na stejné kostky jako řepa
2 lžičky soliBio koření:
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 lžíce umeoctana dochucení:
sůl, pepř
listy z řepy
vlašské ořechy
zakysaná smetana (dle chuti a výživových preferencí)POSTUP
1/ Cizrnu namočte přes noc do vody (na čtvrt kila vařené budete potřebovat cca 100 g cizrny v suchém stavu, ale ideální je uvařit najednou větší množství).
2/ Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka. Já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci cca 40 minut a má pak máslovou konzistenci. V normálním hrnci to trvá mnohem déle a cizrna není tak jemná. Nemáte-li čas, připravte si sterilovanou cizrnu.
3/ Očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Na přepuštěném másle orestujte větší kusy cibule, plátky česneku, zelí, řepy, mrkve, osolte a přidejte koření. Za občasného promíchání chvíli opékejte.
4/ Zalijte 1,5 litrem horké vody nebo silného hovězího vývaru. Pokud vývar nemáte a nestíháte, přidejte hovězí bujóny v biokvalitě a vařte cca 15 minut.
5/ Poté přidejte uvařenou cizrnu a 5 minut společně provařte. Výslednou chuť dotáhnete umeoctem, solí a pepřem, popřípadě lžičkou zakysané smetany. A až budete polévku vařit na jaře či v létě, přidejte mladé lístky červené řepy.
Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz
-
Kvě 08 2016 DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ
Foto: Alena Hrbková
DÝŇOVÁ POLÉVKA S KURKUMOU – HANKA ZEMANOVÁ
5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku
1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
1 cibule nakrájená najemno
1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě
½ lžičky mletého kmínu
čerstvě mletý pepř
zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
1,5 litru vody
1 lžička soli
1 lžíce umeoctaPOSTUP
1/ Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.
2/ Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.
3/ Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
4/ Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí).
5/ Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.
6/ Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná (nebo rozmixujte). Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.
Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz