BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ
Foto: Alena Hrbková
BORŠČ S CIZRNOU – HANKA ZEMANOVÁ
4 porce / bez lepku
250 g uvařené cizrny (nebo 1 plechovka sterilované biocizrny)
2 bio hovězí bujóny nebo silný hovězí vývar z biomasa a kostí
2 lžíce přepuštěného másla (tzv. ghíčka)
1 bio cibule
4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
300 g bílého bio zelí, nakrájeného na větší nudličky
500 g syrové červené bio řepy, nakrájené na kostky (velikost příjemná do pusy)
1 bio mrkev (cca 50–100 g), nakrájená na stejné kostky jako řepa
2 lžičky soli
Bio koření:
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 lžíce umeocta
na dochucení:
sůl, pepř
listy z řepy
vlašské ořechy
zakysaná smetana (dle chuti a výživových preferencí)
POSTUP
1/ Cizrnu namočte přes noc do vody (na čtvrt kila vařené budete potřebovat cca 100 g cizrny v suchém stavu, ale ideální je uvařit najednou větší množství).
2/ Druhý den namáčecí vodu slijte, zalijte novou a uvařte do měkka. Já vařím cizrnu jedině v tlakovém hrnci cca 40 minut a má pak máslovou konzistenci. V normálním hrnci to trvá mnohem déle a cizrna není tak jemná. Nemáte-li čas, připravte si sterilovanou cizrnu.
3/ Očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu. Na přepuštěném másle orestujte větší kusy cibule, plátky česneku, zelí, řepy, mrkve, osolte a přidejte koření. Za občasného promíchání chvíli opékejte.
4/ Zalijte 1,5 litrem horké vody nebo silného hovězího vývaru. Pokud vývar nemáte a nestíháte, přidejte hovězí bujóny v biokvalitě a vařte cca 15 minut.
5/ Poté přidejte uvařenou cizrnu a 5 minut společně provařte. Výslednou chuť dotáhnete umeoctem, solí a pepřem, popřípadě lžičkou zakysané smetany. A až budete polévku vařit na jaře či v létě, přidejte mladé lístky červené řepy.
Tento a další lahodné recepty najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové – www.biokucharka.cz